Για Pasta μαζί θα νιώσεις όταν γευτείς τα μακαρόνια του Bellagio. Έχουμε γυρίσει όλη την Ιταλία και μπορούμε να σου πούμε με βεβαιότητα ότι οι γεύσεις του Νότου είναι εντελώς και απόλυτα διαφορετικές με αυτές του Βορρά. Αποφασίσαμε λοιπόν να έχουμε στο μενού μας μόνο όσες αγαπήσαμε βαθιά και τις σκεφτόμαστε ακόμα με αναστεναγμό.
Να ξεκινήσουμε με την Carbonara Romana… Σπαγγετόνι αργής ξήρανσης Rummo με κρόκο αβγού, guanciale, pecorino Romano & πιπέρι φρέσκο. Ντελικάτη και έντονη με πικάντικη και γλυκιά επίγευση. Κάθε φορά που θα τυλίγεις στο πιρούνι τα μακαρόνια θα νιώσεις ότι κάνεις μία ιεροτελεστία. Είναι η Carbonara που θα έφτιαχνε με τη δεξιοτεχνία της εμπειρίας μία γιαγιά στο Φιουμιτσίνο ένα γλυκό απόγευμα της άνοιξης.
Για τα Funghi e speck Λιγκουίνι Rummo με μανιτάρια του δάσους, κρέμα γάλακτος & speck θα πάμε λίγο πιο πάνω έξω από το Τιρόλο στα σύνορα με Αυστρία. Το speck είναι είδος αλλαντικού (prosciutto) το οποίο παράγεται αποκλειστικά από τα καλύτερα και άπαχα μέρη από χοιρινό μπούτι, από αναγνωρισμένους εκτροφείς και κάτω από αυστηρές οδηγίες. Αυτή η αυστηρότητα είναι που μας έχει πάει στα σύνορα με Αυστρία και που οι Αυστριακοί διεκδικούν την πατρότητά του. Όσο εκείνοι διαφωνούν εμείς απλώς απολαμβάνουμε ένα quartet γεύσης με απαλή επίγευση.
Η δική μας Amatriciana γίνεται με χειροποίητα paccheri σε σάλτσα ντομάτας, guanciale & καυτερή πιπεριά. Για να σου πούμε την ιστορία της πρέπει να σε μεταφέρουμε στο σπίτι μία θείας στη Νάπολη με το μαντολίνο και τη ρομαντική κιθάρα να συνοδεύουν το γεύμα. Επειδή είναι κάπως δύσκολο να το κάνεις εικόνα σου προτείνουμε να γευτείς αυτό το πιάτο στο Bellagio.
Σχετικά με το Al Salmone Χειροποίητες βίδες σε σάλτσα μαριναρισμένου σολομού με τζίντζερ & λάιμ… δεν έχουμε να σου πούμε πολλά. Λογικά θα το παραγγείλει το κορίτσι που συνοδεύεις γιατί όσο να πεις είναι κάπως πιο ντελικάτο πιάτο με γεύσεις που ενώνονται με εξαιρετική μαεστρία.
Κάθε φορά που δίπλα σε Bolognese διαβάζεις την πρόταση «το απόλυτο comfort food» ένα σπίτι πίσω από την Piazza Maggiore στην Μπολόνια καίγεται από αυτανάφλεξη. Οι δικές μας Tagliatelle alla Bolognese είναι χειροποίητες ταλιατέλες με σάλτσα από κιμά Μπολονέζ. Μια αληθινή σάλτσα Bolognese, όπως άλλωστε είναι και η δική μας, περιλαμβάνει μικρή ποσότητα σε ντομάτες ή πελτέ ενώ είναι πλούσια σε κρέας και άλλα συστατικά.
Το πιάτο Gnocchi al gorgonzola e noci είναι χειροποίητα νιόκι πατάτας με σάλτσα γκοργκοντζόλας & καρύδια. Η γκοργκοντζόλα είναι η ντίβα των Ιταλικών τυριών με ιστορία πάνω από 1000 χρόνια. Την καταγωγή τη διεκδικούν πολλά χωριά της Ιταλίας αλλά όταν μιλάμε για ντίβα προφανώς και μιλάμε για Μιλάνο. Αυτό το πιάτο έχει κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις δικό σου, κάθε σου μπουκιά θα σε πλημμυρίζει με γεύση ξεχωριστή που δεν θα μπορείς να την ταξινομήσεις στη μνήμη σου. Δεν πειράζει. Θα σε σερβίρουμε εμείς κάθε φορά που θα θέλεις να θυμηθείς αυτή τη μοναδική γεύση.
Sorrentina, Χειροποίητα paccheri με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό & βουβαλίσια μοτσαρέλα. Τα πιο άγνωστα ζυμαρικά στην Ελλάδα και τα πιο διάσημα στην Νάπολι είναι τα πάκερι τα οποία έχουν μόνιμο δεσμό με σάλτσες που τα αγκαλιάζουν, τα πλημμυρίζουν και κρύβονται μέσα τους. Ταπεινό πιάτο γεμάτο νοστιμιά.
Verdure miste, Χειροποίητες παπαρδέλες με σάλτσα από ραγού λαχανικών & κρέμα καπνιστής πρόβολας. Στην Ιταλία κάθε νοικοκυρά έχει και τη δική της εκτέλεση για σάλτσα από ραγού λαχανικών, η δικιά μας εκδοχή είναι σαφώς η καλύτερη όχι μόνο γιατί είναι η αγαπημένη μας αλλά γιατί έχει καπνιστή πρόβολα…
Κάπου εδώ να σου πούμε για τη μακαρονάδα των παιδικών μας χρόνων… την Puttanesca. Σπαγγετόνι Rummo άργής ξήρανσης με σάλτσα ντομάτας, κάππαρη, ελιές, αντζούγιες, ρίγανη & καυτερή πιπεριά. Κάθε φορά που πηγαίναμε σε Ιταλικό εστιατόριο και ανοίγαμε τον κατάλογο το μάτι έπεφτε πάνω σε αυτό το πιάτο και ένα κρυφό γελάκι σχηματίζονταν. Περιμέναμε μαρτυρικά μα καθόλου καρτερικά τη σειρά μας για να φωνάξουμε ότι θέλουμε μία Puttanesca. Μιλάμε για ένα πιάτο με εξαιρετικό ταμπεραμέντο που δεν μπορεί να κρύψει κανένα από τα υπέροχα υλικά του.
Tagliatelle con spinaci, mascarpone e prosciutto cotto, χειροποίητες ταλιατέλες με σπανάκι, τυρί, μασκαρπόνε & ζαμπόν. Ο chef ήταν ξεκάθαρος μαζί μας, το σπανάκι θα είναι πάντα από τρυφερά φύλλα και το prosciutto cotto θα είναι από Ιταλία. Ήσυχο πιάτο που σε κερδίζει με την απλότητα των υλικών, όπως άλλωστε είναι και η Λομβάρδια ο τόπος που γέννησε το μασκαρπόνε. Πληθωρικό αλλά όχι θορυβώδες.
Δεν θα σου πούμε τίποτα για το πιάτο Linguini Rummo, κοτόπουλο σε σάλτσα πορτοκαλιού. Είναι από αυτά που δεν μπορείς να περιγράψεις. Πρέπει να το γευτείς για να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό το τόσο απερίγραπτο σε αυτή τη συνταγή.